3D Модельдер

Асқазан

Асқазанның ішкі қабаты мен құрылымы.

Асқазан туралы сипаттама (дыбыспен)

Ас қорыту жүйесі

Ас қорыту жүйесі — бұл адамның ағзасындағы тамақтың механикалық және химиялық жолмен өңделіп, қоректік заттарға айналып, қанға сіңіп, ал сіңбеген қалдықтардың сыртқа шығарылуын қамтамасыз ететін күрделі жүйе.

🧠 Ас қорыту жүйесінің негізгі мақсаты:

  1. Тамақты қабылдап, оны:

🧬 Ас қорыту жүйесінің мүшелері:

Ас қорыту жүйесі екіге бөлінеді:

🔹 1. Ас қорыту жолы (ас өткізгіш түтік):
Рет Мүше Қызметі
1️⃣Ауыз қуысыТағамды шайнап, сілекеймен араластырады
2️⃣ЖұтқыншақТағамды өңешке жеткізеді
3️⃣ӨңешТағамды асқазанға өткізеді (перистальтика арқылы)
4️⃣АсқазанТағамды қышқылмен және ферменттермен ыдыратады
5️⃣Ащы ішекНегізгі қоректік заттар сіңеді
6️⃣Тоқ ішекСуға бай қалдықтар сіңіріліп, нәжіс қалыптасады
7️⃣Тік ішек және анусҚалдықты шығару

⚠️ Ас қорыту жүйесінің аурулары:

✅ Денсаулық үшін кеңестер:

📌 Қорытынды:

Ас қорыту жүйесі – ағзаның “энергия қақпасы”. Оның дұрыс жұмыс істеуі – барлық мүшелер мен жүйелердің саулығының негізі.

Байланыс

Сұрақтарыңыз болса, хабарласыңыз:

Пікір қалдырыңыз

Пікірлер